Soms vind ik het heel lastig. Ik lijk overal een mening over te “moeten” hebben. En te moeten kiezen tussen de ene of de andere kant. Ben je voor of ben je tegen? Maar door een keuze te maken, lijk ik ook vaak te moeten kiezen tussen mensen. En dat is vaak mijn probleem, ik kan beide kanten wel begrijpen. Dus of ik heb geen mening of mijn mening ligt ergens in het midden. Maar op de een of andere manier lijkt dat niet te kunnen. We willen vrijheid van meningsuiting, maar toch verwachten veel mensen dat we kiezen. Kiezen voor wat? Degene die het hardst schreeuwen, voor twee uitersten? Maar mijn eigen mening dan?

Neem nou de zwarte pieten kwestie (durf er bijna niet over te schrijven, alvast sorry als ik iemand kwets, want dat is echt niet mijn bedoeling). Ik begrijp dat donkere mensen, zwarte piet associëren met slaven. En nu ik er even serieus naar kijk is het heel eerlijk ook een beetje zo, toch? En zeg nou zelf, dat is toch niet echt een stukje Nederlandse geschiedenis om trots op te zijn. Maar ik begrijp ook dat mensen zeggen dat het een traditie is. Een leuk kinderfeest waar niets achter zit. Maar weet je, ik wil niemand kwetsen en als de oplossing dan de roetveeg piet is, dan ben ik voor. Ik dacht vroeger ook echt dat ze zwart waren door de roet, had nooit aan slaven gedacht. Het feest verandert niet, alleen Piet is beetje veranderd. Wat mij betreft goede oplossing toch!

Nog zo’n actueel vraagstuk: de Corona maatregelen. Mondkapje op in de winkel of niet? In het begin dacht ik, als mensen hier blij van worden, prima, doe ik een mondkapje op. Maar ik moet zeggen dat ik nu soms gewoon denk, bekijk het maar. Voor wie doe ik het eigenlijk? Iedereen zegt dat het niet echt werkt, dus tot het verplicht wordt voor mij geen mondkapje. Gooi eigenlijk een beetje mijn kont tegen de krib. Tja, je hebt van die momenten 😉. Kies ik hierdoor voor of tegen de maatregelen? Nee hoor, alleen “tegen” het mondkapje.

Of een wat zwaarder vraagstuk wat vooral in de christelijke wereld leeft: ben je voor of tegen homoseksualiteit? Ik wil soms gewoon niet kiezen. Want als ik kies voor de kant van wat veel christenen denken dat de bijbel zegt dat homoseksualiteit een grote zonde is, dan sluit ik mensen buiten. Dat voelt als zeggen; “je bent niet goed”. En ik kan me niet voorstellen dat God dit van me vraagt. Als ik kies “voor” homoseksualiteit, dan zeg ik dus dat ik niet geloof in dat wat veel mensen denken dat in de bijbel staat. De bijbel, een deel van mijn basis. Ik kom er niet uit en heb dus besloten geen standaard mening te vormen. Moeilijk? Ja, heel erg als het om mijn mening gaat! Maar hierdoor kan ik iedereen als gelijke behandelen, wat volgens mij de bedoeling is. Hierdoor heb ik rust. Ik wil niet degene zijn die iemand gaat bestempelen als goed of fout, of zwart of wit. Ik geloof in grijs.

Kom ik er nu niet makkelijk van af? Geloof me. Ik ben iemand die meestal een erg sterke mening heeft en me gaat verdiepen in zaken waarover ik denk een mening over te moeten hebben, maar die nog niet gevormd heb. Dit kost me soms uren zoeken, of met anderen praten. Maar soms kom ik er gewoon niet uit en dan wil ik gewoon kunnen kiezen om geen mening te hebben of een mening die niet voor of tegen is, maar ergens in het midden.

Ik hoop natuurlijk niet nu allerlei reacties van iedereen te krijgen om me te overtuigen van hun mening, want daar ben ik niet naar op zoek. Maar ik wil alleen maar zeggen: Heb je een keer geen mening of je komt er niet uit? Dat is ook goed! 


5 reacties

Elise Kruidenier · 23 november 2020 op 08:35

Ik herken het wel…. al die meningen soms… om
Gek van te worden af en toe… 🙈

    Lorena van 't Hof · 23 november 2020 op 12:11

    Echt hé! Soms zo lastig. 😕

Riet Achterberg · 23 november 2020 op 10:18

Oh Lorena, schot in de roos. Ik HAD ook altijd mijn mening klaar. Vroeger zo’n twintig jaar geleden wist ik precies wat God over homofilie zei, en dat moest ik dus zo vinden. Totdat een neefje in de familie langs kwam om te vertellen dat hij homo is, wij wisten het al toen hij nog een klein kind was, maar hij had een enorme strijd gestreden. Vanaf dat moment ben ik ook naar ‘grijs’ gegaan.
We kunnen over alles een mening hebben, maar als het onder jouw dak komt dan komt er een nuance ons leven binnen. En dan denk ik aan de enorme Liefde van onze Here Jezus, Die onvoorwaardelijk liefheeft.

Bibi Brouwer · 10 januari 2021 op 23:19

Ik ben blij met jouw stuk! Je voelt je soms gedwongen om een mening te hebben maar dat vind ik ook lastig.
Als er gekozen moet worden dan kies ik de kant van Jesus die de mens lief heeft en niet de regels en de leer.

    Lorena van 't Hof · 11 januari 2021 op 07:03

    Helemaal mee eens! Dank je wel Bibi.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *