Tijdens mijn werk is vaak de vraag; “wat is je doel, wat wil je bereiken”? Dit is voor iedereen anders, maar uiteindelijk wil (bijna) iedereen huisje, boompje, beestje. Een partner die van je houdt, een gezellig huis om in te wonen en geld om te voorzien in dagelijkse behoeften. Het ideale plaatje!

Bestaat dat wel het ideale plaatje?
Als je gezellige huis zo nu en dan bedolven is onder rommel, omdat je het overzicht niet kan houden. Je partner die van je houdt, maar wel een alcoholprobleem heeft. Of je verliest je baan en je houdt bijna geen geld over om al je rekeningen te betalen. Maar betekent dit dan dat je in die situaties geen gezelligheid kent?

Na een donkere, voor mijn gevoel, altijd lange winter kijk ik altijd enorm uit naar het moment dat ik met mijn slippers naar buiten kan. Wandelen met blote voeten, heerlijk! Het moment dat je gezellig met elkaar buiten kan eten. Of met familie en vrienden naar het water kan gaan om met elkaar bij te kletsen en onder het genot van een drankje kan zien hoe de kinderen zich vermaken. Gezelligheid!

Wat is dat eigenlijk gezelligheid? Wat betekent dit voor jou? Ervaar je het weleens of mis je het in je leven?

Voor mij betekent gezelligheid;  Zoals afgelopen week met het warme weer, na het eten met de kinderen en mijn man naar het water. De kinderen in het water, mee zwemmend met de stroming en wij gezellig op een handdoekje kletsend over de dag. Daarna nog even een duik in het water om af te koelen van een warme dag. Of in de winter met het knisperende hout in de houtkachel, een theetje en een spelletje met elkaar spelen. Bij elkaar zijn, tijd voor elkaar hebben dat is voor mij een stukje gezelligheid. Een geluksmoment!

Ik hecht veel waarde aan gezelligheid. Niet alleen met mijn gezin, maar ook in huis. Ik vind het heerlijk om mijn huis een thuis te maken. Zo droom ik over een knus huisje langs een dijk met stukje grond er omheen, waar Pip de hond lekker kan struinen. Maar heel eerlijk zal ik overal waar ik woon een plekje maken waar het opgeruimd is, waar (bijna) alles een plekje heeft, rust. Ik besef juist door het werk wat ik doe, dat niet iedereen dit heeft en dat ieders idealen anders zijn. De een is een rommelkont en vindt het heerlijk als het wat rommelig is (mijn man bijvoorbeeld, maar dat is een ander verhaal 😉). Ik ben niet minimalistisch, maar van te veel spullen om me heen word ik echt onrustig. Af en toe met elkaar een film kijken vind ik geweldig, maar sommigen vinden het heerlijk om de hele dag de tv aan te hebben. Ik heb dat ding (de tv) het liefst in een kast, maar veel mensen vinden het bij de inrichting horen. Zo zijn we allemaal anders, maar toch verlangen we naar gezelligheid. Maar gezelligheid heeft wat mij betreft ook te maken met vriendelijkheid. Een winkel waar je vriendelijk gedag wordt gezegd is gezelliger dan waar er niet naar je gekeken wordt en de collega’s alleen maar oog voor elkaar hebben.

Kennen jullie het woord “hygge”, een Deens woord? Net als het woord gezelligheid is dit niet zomaar te vertalen/ uit te leggen. Het heeft te maken met gezelligheid maar ook knusheid. Een bepaalde sfeer, goed gezelschap of een knus interieur. De Denen beschouwen het woord hygge als één van de belangrijkste uitdrukkingen. Denemarken behoort  niet voor niets tot één van de gelukkigste landen. Stel je voor dat je als land het woord gezelligheid als belangrijkst ervaart. Wat zou dat mooi zijn als we dit als Nederlanders zouden vinden. Zouden we dan niet meer ons best doen, dat iedereen gezelligheid zou kunnen ervaren? Zouden we dan toleranter naar elkaar zijn?

Gezelligheid vind je in momenten waar we van mogen genieten. Een knuffel van je kind als hij naar school gaat, samen de hond uit laten, de kassa juffrouw die een praatje maakt of iemand die je gedag zegt als je langskomt. Deze momenten zijn goud waard, want ze geven je een klein beetje een gevoel van liefde, gezien worden. En voor de mensen die dit niet zoveel ervaren, mensen die alleen zijn, mensen die niet veel geluk hebben in het leven, is dit belangrijk. Geef jij wel eens iemand een beetje gezelligheid, een glimlach op straat, een bedankje als iemand opzij gaat in de winkel, zomaar. Het kost niets, maar is veel waard!

Categorieën: BlogHygge

5 reacties

Joke · 29 juni 2020 op 08:28

Gezelligheid, wat een mooi woord!
Voor mij; samen, delen, mooie momenten, geluk, liefde..
Bedankt voor de woorden die mij herinneren aan de waarde van gezelligheid. Ook naar anderen die het misschien missen.

Pa · 29 juni 2020 op 09:35

Mooi geschreven lieve dochter

    Lorena van 't Hof · 29 juni 2020 op 17:38

    Dank je wel pap! X

      Sara · 6 juli 2020 op 21:27

      Ik vond het heel gezellig om jou weer te zien vandaag! Gezelligheid zit inderdaad in aandacht. Soms in aandacht voor elkaar en soms in details in onze omgeving. Of juist weer in het grote plaatje dat een bepaalde sfeer oproept. Interessant hoe het voor een ieder iets anders kan zijn.

tante Riet · 29 juni 2020 op 20:00

dag lieve Lorena, een liefdevol verhaal. Ik zie het voor me wat je schrijft omdat ik jouw gezin heel goed ken. mooie woorden zijn goed om gelezen te worden.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *